Wat is acne?

Beginnende acne is een kenmerk van het begin van de puberteit: de tijd waarin geslachtshormonen door het lichaam razen. Zo’n 90% van jonge volwassenen (83% van de meisjes en 95% van de jongens) krijgt te maken met acne. De één krijgt een paar puistjes, de ander kan een uitgebreide nare huidaandoening krijgen, die ook psychische problemen kan geven. 

Soms zijn hormonen in je lichaam dus de oorzaak van de acne, maar er zijn meer factoren van invloed op het ontstaan van acne of de mate waarin je het krijgt:

  • Erfelijkheid: als een of beide ouders acne hadden, dan is de kans groter dat je als kind van deze ouders acne krijgt.
  • Dieet: zuivelproducten en koolhydraatrijk voedsel kunnen acne veroorzaken. Er is overigens geen wetenschappelijk bewijs dat zoet of vet eten acne veroorzaakt of verergert.
  • Geneesmiddelen die cortisonen of androgenen bevatten, prednison, vitamine B12 en middelen tegen tuberculose en epilepsie kunnen acne verergeren.
  • Stress veroorzaakt geen acne, maar kan het wel verergeren.
  • Rug/lichaamsacne: puistjes uitdrukken kan ervoor zorgen dat bacteriën zich verspreiden of dieper in de huid komen. Daardoor ontstaan ontstekingen en die kunnen op hun beurt weer littekens achterlaten.

Sommige vormen van acne ontstaan door externe factoren. Meestal gaat het dan om contact met stoffen die een verstopping van de talgklier veroorzaken, zoals sommige cosmetica. Verder kun je denken aan oliehoudende of chemische producten in bepaalde beroepen. Vaak ontstaat die acne dan pas op latere leeftijd. Ook druk en wrijving kunnen een bestaande acne verergeren. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld maskne: het type acne dat ontstaat door het dragen van een neus/mondmasker. Lees hier ons blog over Maskne.

Acne begint onder het huidoppervlak: weken voordat je een puistje ziet gebeurt er al van alles. 

In elke haarfollikel produceert een talgklier talg (olie) die over de huid ‘stroomt’ om de huid te beschermen. Met name in de puberteit onder invloed van veranderingen in de hormoonhuishouding, gaan talgklieren in het gezicht, op de rug en borst groeien en meer, soms teveel, talg produceren. De huid glimt dan en voelt vettig aan.

Bij een teveel aan talg stapelt het zich in de haarfollikels. Tegelijkertijd vernieuwen huidcellen zichzelf voortdurend. Dode huidcellen kunnen zich in de poriën (daar waar de haarfollikels aan het huidoppervlak komen) ophopen en mengen met een deel van de talg. Je ziet dan comedonen (zwarte puntjes) ontstaan of gesloten comedonen (microcysten). De rest van de talg “overstroomt” en maakt de huid vet.

De talg en huidcellen die opgesloten raken in de porie vormen een ideale omgeving voor de P.acnes bacterie, die van nature op de huid aanwezig is. De P. acnes bacterie zet de talg om in vetzuren. Als de P.acnes zich kan vermenigvuldigen in de verstopte porie ontstaat een kleine of grote ontsteking: een rood bultje, een cyste-achtige bult, een puistje. Haarfollikels gaan uitzetten, scheuren en ontsteken: er vormen zich noduli die gaan etteren. Hele hevige ontstekingen kunnen na genezing van een puist vervelende littekens achterlaten.

Verschillende soorten puistjes bij acne

Je kunt dus verschillende soorten puistjes onderscheiden:

  • microcysten/witte, gesloten comedonen: verstopte poriën onder een dunne huidlaag.
  • mee-eters/zwarte, open comedonen: verstopte poriën die zwart ogen door oxidatie.
  • papels: rode bultjes zonder pus.
  • pustels: rode bultjes met pus, kunnen sterk verschillen in grootte afhankelijk van ontsteking.
  • nodules/cysten: grote pijnlijke puisten diep in de huid. Dit is een ernstige vorm van acne waarbij wordt geadviseerd een dermatoloog te consulteren.
    De dermatoloog kan acne over het algemeen gemakkelijk herkennen. Acne wordt vaak op basis van het aantal pukkels en puistjes en de uitgebreidheid beoordeeld als mild, matig of ernstig.
    Bij de behandeling heeft acne kiest de dermatoloog uit diverse (genees)middelen die op verschillende manieren werken: middelen die de versterkte verhoorning van de afvoergang tegengaan, middelen die de groei van bacteriën tegengaan, middelen die de ontsteking remmen of middelen die de talgvorming verminderen. Een behandeling voor acne is niet pijnlijk, maar sommige producten kunnen wel prikken of irriteren. Een veelgekozen behandeling met tabletten is Roaccutane (Isotretinoïne), dit heeft als bijwerking uitdroging van huid en slijmvliezen.
  • rug/lichaamsacne: acne op de oren, rug, hoofdhuid, schouders en billen.

7 Tips: wat helpt bij acne?

1. Was je gezicht tweemaal dagelijks met een milde, zachte, zeeploze reiniger. Teveel wassen of wassen met een zeep zorgt voor uitdroging van je huid en in plaats van minder talg zal je huid dan juist méér talg/olie gaan produceren.
Avène CLEANANCE Reinigende Gel
Avène CLEANANCE HYDRA Verzachtende wascrème (ook na een behandeling met isotretinoïne)

2. Eén à tweemaal per week exfoliëren met een mild product, op een zo zacht mogelijke manier helpt om te voorkomen dat dode huidcellen zich gaan ophopen in de poriën. Doe het zachtjes, zonder de huid te scrubben of irriteren.
Avène Cleanance MASK Peelingmasker
Avène CLEANANCE Comedomed S.O.S. lokale verzorging

3. Gebruik olie-vrije, niet-comedogene make-up die de poriën niet verstopt. Maak ook je make-upkwasten regelmatig schoon om ze vrij te houden van bacteriën.
Avène Couvrance Getinte Compact crème mat

4. Hydrateer je huid met olievrije, niet comedogene hydraterende producten.
Avène CLEANANCE HYDRA Verzachtende crème (ook na een behandeling met b.v. isotretinoïne) 
Avène CLEANANCE Matterende Verzorging
Avène CLEANANCE Comedomed

5. Hou je stress-levels in de gaten. Stresshormonen zorgen voor een verhoogde olieproductie. Denk aan yoga, meditatie, ademhalingsoefeningen, voldoende rust en slaap. 

6. Wees consequent in het gebruik van producten en wees geduldig. Het gebruik van producten tegen acne zullen alleen bij consequent gebruik na enige tijd hun vruchten afwerpen. Het kan zelfs zo zijn dat je acne eerst erger wordt. Dit is een normaal verschijnsel. Je lichaam ruimt op. Hou vol!

7. Wees voorzichtig met de zon. Het kan lijken alsof de zon een positief effect heeft op je acne: puistjes drogen in en comedonen vallen minder op. Er vormen zich helaas door de zon ook nieuwe microcysten die na de zonblootstelling juist weer in alle hevigheid de kop kunnen opsteken. Acnelittekens kunnen door de zon donkerder verkleuren en daardoor onnodig dieper en prominenter ogen. Bescherm je huid daarom met een geschikt zonproduct met hoge beschermingsfactor, bijvoorbeeld Avène SPF50 CLEANANCE.

Bij acne op latere leeftijd

Soms houdt acne langer aan dan de puberteit of ontstaat het pas op latere leeftijd. Dit komt voor bij 40% van vrouwen tussen de 25 en 40 jaar, maar ook mannen kunnen er last van hebben.

Dit type ‘late acne’ kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door vervuiling, stress of hormoonschommelingen. Waar de acne in de puberteit vaak in de T-zone zit, zit het op latere leeftijd meer in de U-zone: rond de mond en de kin. Acne op latere leeftijd kan gepaard gaan met roodheid, pigmentvlekjes en littekens.

Bij acne op latere leeftijd


Er zijn speciale producten samengesteld voor de verzorging van de huid met late acne: Avène CLEANANCE WOMEN. De collectie bestaat uit een serum, een nachtverzorging en een getinte dagverzorging (NIEUW!) De samenstelling is erop gericht om onzuiverheden te bestrijden en te voorkomen en ook om pigmentvlekjes en restlittekens te vervagen, de huid gladder te maken.
Avène CLEANANCE WOMEN Corrigerend Serum
Avène CLEANANCE WOMEN Getinte emulsie SPF30
Avène CLEANANCE WOMEN Gladstrijkende Nachtverzorging