Bescherm je huid tegen de schadelijke effecten van blauw licht | Dermatheek

We weten ondertussen allemaal hoe belangrijk het is om je huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van UVA en UVB straling en ook op de effecten van (lucht)vervuiling, maar één ding is nog altijd relatief onbekend: blauw licht, ook wel HEV (High Energy Visible) licht genoemd. 

Blauw licht gaat dieper de huid in dan UV-straling (zie afbeelding). Het komt tot de diepte waar collageen en elastine zich bevinden. Hier remt het mogelijk de aanmaak van bepaalde eiwitten, waardoor die niet meer optimaal kunnen functioneren. Dit vermindert de elasticiteit van de huid en draagt bij aan versnelde huidveroudering.

Wat is blauw licht (HEV licht)

Je kent blauw licht waarschijnlijk als ‘ultaviolet licht’. De golflengte van blauw licht ligt tussen 380nm en 500nm. (UVA en UBV hebben een golflengte tussen 290nm en 380nm) Omdat dit een korte golflengte is produceert het meer energie dan licht van andere golflengtes in het zichtbare spectrum.

Behalve electronische apparatuur zoals telefoons, tablets en tv’s is de belangrijkste bron van blauw licht de zon. Zonlicht bevat veel ultraviolet licht. Dit blauwe licht is van invloed op huidveroudering: rimpelvorming en pigmentatie van de huid. Dus zowel binnenshuis als buitenshuis word je blootgesteld aan ‘blauw licht”.

De effecten van blauw licht zijn niet helemaal onbekend en wanneer je er iets over hoort of leest gaat het meestal over de (nadelige) effecten van blauw licht op je slaappatroon en gezichtsvermogen. Daarom wordt ook aangeraden om de tijd die je doorbrengt voor of met een scherm of monitor te beperken. Dit is natuurlijk een vrijwel onmogelijke opgave. Zelfs als je het zou willen (want we weten allemaal hoe verslaafd we zijn aan onze telefoon) is het schermgebruik natuurlijk ook sterk werk- of schoolgebonden en kún je nou eenmaal niet of moeilijk minderen. 

Genoeg redenen om eens te kijken naar manieren en producten die de schadelijke effecten van blauw licht of HEV licht beperken.
Een goede tip kan zijn om de helderheid van je schermen zo laag mogelijk te zetten en om de schermtijd te beperken. Voor je slaappatroon is het raadzaam om enige tijd voor het slapengaan niet meer op je scherm te kijken.
Als dat een vrijwel onmogelijke opgave blijkt kun je kijken naar speciale brillen die het blauwe licht wegfilteren. De meeste telefoons hebben ook een nachtstand waarbij het scherm in een andere kleur wordt weergegeven en je minder blootgesteld wordt aan blauw licht.

Om huidveroudering door blauw licht te voorkomen zul je je moeten insmeren, zelfs wanneer je niet eens veel buiten bent of tijd in de zon doorbrengt, met een product dat het blauwe licht filtert. Niet alle zonnebrandcrèmes doen dat. 

Avène SPF50 INTENSE Protect | Dè Avène Specialist | Dermatheek

TriAsorB: filtert UVA, UVB en HEV licht
Pierre Fabre Laboratoires, de ‘vader’ van het merk Avène, heeft onlangs een nieuw organisch zonnefilter gepatenteerd: TriAsorB™, dat UVA, UBV èn blauw licht filtert. Een doorbraak op het gebied van zonnebescherming. TriAsorB™ is het eerste zonnefilter met een biomimetisch filter. Dat betekent dat het je natuurlijke zonnefilter -melanine- nabootst en daardoor een zeer krachtige zonnebescherming biedt tegen UVA, UVB en blauw licht. 

Het nieuwste product Avène SPF50 INTENSE Protect is uitgerust met dit nieuwe organische filter en beschermt dus gezicht en lichaam optimaal. 
Avène INTENSE Protect met TriAsorB™ heeft een uitermate waterbestendige, hydraterende textuur en het heeft een ‘nude’ effect dat er op je huid transparant uitziet, ongeacht je huidskleur.
Het is veilig voor iedereen: baby’s, kinderen, zwangere vrouwen en (andere) volwassenen. Het is bovendien parfumvrij.  
Anti-oxidanten in Avène INTENSE Protect helpen om de schade van UVA, UVB en blauw licht te minimaliseren en zelfs om die schade te herstellen. 

Zoals alle Avène producten is Avène INTENSE Protect op een ecologisch verantwoord manier gemaakt. Het heeft geen impact op het koraal, het fytoplankton of het zoöplankton en tast de mariene biodiversiteit niet aan. Dit zie je terug in het Skin Protect Ocean Respect label.

Zon

Nieuwsbrief en Actie

Als je het leuk vindt om als eerste te horen over acties, nieuwe producten en andere leuke weetjes, schrijf je dan HIER nu in.

Best verkochte producten

Eau Thermale Avène ZON Avène SUN SunsiMed DermatheekEau Thermale Avène ZON Avène SUN SunsiMed Dermatheek
Avène SUN SunsiMed
€23 €24,50
Eau Thermale Avène LICHAAM 40 ml Avène COLD CREAM Crème DermatheekEau Thermale Avène LICHAAM Avène COLD CREAM Crème Dermatheek
Avène COLD CREAM Crème
Vanaf €9,40 €10,50
-20%
Eau Thermale Avène ZON Transparant Avène SUN SPF 50+ CLEANANCE DermatheekEau Thermale Avène ZON Avène SUN SPF 50+ CLEANANCE Dermatheek
Avène SUN SPF 50+ CLEANANCE
€18,32 €22,90